Nejlepší dezert 2016: Smetanovo - mandlový dort se slaným karamelem

Na dort o průměru 22 cm potřebujete: 

140 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 1 žloutek, 50 g holandského kakaa, 200 g hladké mouky, 30 jemně mletých mandlí 

Na krém: 100 g cukru krupice, 80 g másla, 200 ml smetany na vaření, 6 plátků jedlé želatiny, 4 žloutky, 200 ml mléka, lžičku vanilkového extraktu, 250 ml smetany ke šlehání, sůl 

Na mandle v karamelu: 200 g mandlí, 100 cukru krupice, sůl 

Postup: Všechny ingredience rychle zpracujte na hladké těsto, zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočinout v chladničce. 

Mezitím si připravte krém: cukr nechte bez míchání rozpustit na karamel, stáhněte z ohně a přidejte máslo a smetanu na vaření. Nelekejte se, když části karamelu ztuhnou - směs vraťte na mírný plamen a nechte vše rozpustit na hladkou tekutinu. Nechte trochu prochladnout. 

• Plátky želatiny namočte do trošky vody a nechte 10 minut nabobtnat. Mléko přiveďte k varu se špetkou soli, želatinu zahřejte do rozpuštění a vmíchejte do ní asi naběračku slaného mléka.
• Žloutky ušlehejte ručním mixérem do běla a za stálého míchání přidejte vanilku, vroucí mléko, karamel a rozpuštěnou želatinu. Krém nechte v lednici vychladnout na pokojovou teplotu.
• Troubu předehřejte na 200 stupňů. Odleželé těsto vyválejte na pomoučeném vále na velikost formy (počítejte i s okraji) a vyložte s ním formu s odnímatelným okrajem. Na dno dejte kolečko z pečicího papíru a korpus naplňte suchými fazolemi na pečení. Pečte 10 až 15 minut a nechte ve formě vychladnout.
• Do prochladlého karamelového krému vmíchejte ušlehanou smetanu a naplňte s ním vychladlý korpus. Nechte alespoň 2 hodiny zatuhnout v lednici a poté posypte ořechy v karamelu, které připravíte následovně: cukr nechte bez míchání v rendlíku opět rozpustit na karamel (kdo chce slanou variantu karamelu, přidá i malou lžičku soli), vmíchejte do něj ořechy a dřevěnou vařečkou míchejte, aby se v něm všechny obalily. Přendejte na pečicí papír, nechte vychladnout a nožem nasekejte na menší kusy. Posypejte s nimi povrch dortu.

Dobrou chuť přeje Miroslava Grůzová