Tisková zpráva 2018

27.02.2018

Tisková zpráva 27. února 2017

Slavnosti mandloní a vína: Zažijte food festival plný mandlí a vína a objevte největší mandloňový sad ve střední Evropě i dlouholetou vinařskou tradici města

Brno - První jarní sobotu 24. března 2018 bude patřit v jihomoravských Hustopečích od 9:00 do 17:00 Slavnostem mandloní a vína, gastronomickému festivalu s bohatým doprovodným programem. Návštěvníci se mohou těšit na mandle a sladké i slané pokrmy z nich, Hustopečskou mandlovici, otevřené vinné sklepy s nejlepším vínem od zdejších vinařů anebo procházku do největších mandloňových sadů v celé střední Evropě.

Novinkou letošního ročníku Slavností mandloní a vína bude rozšířená nabídka tradičních i neobvyklých jídel připravených s mandlemi. Na Dukelském náměstí vyroste gastro zóna se stánky s mandlovými produkty a k ochutnání bude kromě jiného mandlové pečivo, mandlové mléko, místní Hustopečská mandlovice a dokonce mandlové pivo.

Milovníci jídla se mohou těšit na čtyři restaurace přímo na náměstí, jejichž kuchaři právě pro Slavnosti mandloní a vína vytvořili speciální mandlové menu. Z hustopečských se představí Restaurace Formanka a Amande Restaurant, které doplní dvě brněnské - Restaurace Sborovna a Culinary club. 

Šéfkuchař Petr Erin Kováč, známý z pořadů Dobré ráno České televize nebo Život z pánve, předvede své umění přímo na místě prostřednictvím tří kuchařských vstupů. "Během show máme v plánu předvádět jednodušší recepty z dostupných surovin jako jsou třeba krůtí prsa na kari s mandlemi. Chceme lidi především inspirovat a ukázat jim, že mandlemi se dají hezky obohatit české i zahraniční recepty," láká návštěvníky na program slavností Petr Erin Kováč.V ulici Na Hradbách otevřou pro návštěvníky své sklepy místní vinaři a nabídnou jim ta nejlepší vína typická pro hustopečský region. Vinaře bude hostit také nádvoří renesančního domu U Synků, kde bude odpoledne k degustaci vyhrávat i cimbálová muzika. Otevřena zde bude i Stálá vinařská expozice, která ukáže historii vinařství a celoroční práci ve vinici. Na Dukelském náměstí bude tento lahodný mok reprezentovat Hustopečské městské víno ročníků 2015 až 2017. Jedná se o vítězné víno ze stejnojmenné soutěže, kterou každoročně město Hustopeče pořádá.Kromě kulinářských zážitků čeká návštěvníky slavností také bohatý kulturní program s hudbou od skupin Hrdza, která obohacuje slovenský folklór moderními prvky, a kapely Red Socks Orchestra. 

Zábavu si lidé užijí mimo jiné i při soutěži jedlíků, do které se mohou sami zapojit. A co budou pojídat? V průměru třiceticentimetrový kynutý mandlový koláč! Soutěžit přijede i známý maxi jedlík Jarda Němec, kterého zatím skoro nikdo neporazil. A soutěžit budou i dezerty s mandlemi. Ty účastníci přinesou již dopoledne, ohodnotí je odborná porota v čele s Petrem Erinem Kováčem a návštěvníci je za odpovědi na zvídavé otázky při kuchařských show mohou ochutnat. Vítězný recept dostane prostor v Hustopečských listech i v gurmánském časopise. A na všechny šikovné cukráře čeká samozřejmě odměna.

Na Slavnostech mandloní a vína nebude chybět jarmark s řemeslnými, mandlovými či vinnými produkty.

Po všem tom hodování přijde vhod i krásná procházka do mandloňových sadů. Pro letošní rok jsou připraveny z hustopečského náměstí tři různě dlouhé trasy, na kterých se návštěvníci dozví informace o mandloňových sadech a čekají zde na ně i úkoly se zaslouženou odměnou v cíli. Ten je u sedmnáctimetrové rozhledny, ze které je nádherný výhled do sadů i okolní krajiny.