Kořeněný filet z makrely s kořenovou zeleninou, mandlemi a křenovou smetanou

22.03.2023
Recept připavilo studio Divoká vařečka z Brna

Recept na 4 porce

  • 2 makrely
  • cayenský pepř
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 1 lžička římského kmínu
  • ½ lžičky fenyklových semínek
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 2 lžičky plátkovaných mandlí
  • sůl
  • olivový olej

Postup:
Ryby vyfiletujeme a z filetů odstraníme malé kostičky. Černý pepř, římský kmín, fenykl a koriandr v hmoždíři nadrtíme a přidáme trochu cayenského pepře a plátkovaných mandlí (směs ještě párkrát tloučkem zmáčkneme, aby se nám plátky mandlí lehce podrtily). Filet z makrely osolíme a stranu s kůží lehce posypeme drceným kořením. Na rozpálenou pánev s olivovým olejem položíme filet kůží dolů, paletkou ho k pánvi ještě mírně na pár sekund přitlačíme, aby se kůže nezkroutila. Pečeme na straně kůže do zlatova, poté sporák vypneme a případně filet na chviličku otočíme masem dolů. POZOR, filet by měl být "medium".

Křenová zakysaná smetana

  • strouhaný křen
  • zakysaná smetana
  • sůl + pepř
  • citronová šťáva

Postup:

Všechny suroviny promícháme a necháme chvilku odležet.

Kořenová zelenina

  • mrkev, celer, červená řepa
  • citronová šťáva
  • cukr
  • sůl
  • dijonská hořčice
  • olivový olej
  • čerstvý koriandr
  • mandle

Postup:
Celou řepu vložíme do vody, přidáme hodně soli a hodně cukru. Řepu vaříme do měkka a poté ještě za tepla pomocí ubrousku řepu oloupeme. Vychladlou řepu poté nakrájíme na kostky, nebo různorodé tvary. Mrkev a celer nakrájíme na stejnoměrné kusy a zprudka povaříme v osolené vodě. Zelenina musí zůstat "al dente". Olej, citronovou šťávu, cukr, sůl, pepř a dijonskou hořčici prošleháme dohromady a tím vytvoříme vinaigrette. Můžeme zředit kapkou studené vody. Mandle na suché pánvi orestujeme do zlatova, necháme vychladnout a poté lehce podrtíme.

Zeleninu vložíme do misky, přidáme vinaigrette, promícháme, dosolíme a můžeme podávat. Na závěr posypeme drcenými mandlemi.