Hruška pečená v mandlovém másle s fenyklem a pomerančovou kůrou, chlazený krém z crème fraîche, mandlovice a černého pepře

22.03.2023
Recept připravilo studio Divoká vařečka z Brna. (Foto ilustrační)

Hrušky – 2 porce

  • 2 hrušky

  • ½ lžičky fenyklu

  • 1 lžička zázvoru

  • kůra z ¼ pomeranče

  • 2 lžíce cukru krystal

  • 1 lžíce drcených mandlí

  • 60 g másla

  • 2 lžíce rumu

  • perník na strouhání

Postup:

V hmoždíři si utlučeme trošku fenyklu, který následně vložíme do mísy společně se zázvorem nakrájeným na tenké nudličky, nastrouhanou pomerančovou kůrou, máslem a krystalovým cukrem. Vše dobře utřeme, poté přidáme mandle a rum a znovu promícháme.

Hrušky oloupeme a pomocí vykrajovátka, jádřinec vyšťouchneme.

Do vzniklého otvoru naplníme směs, hrušky (dle sladkosti) oválíme v cukru, položíme na alobal, přidáme zbytek dochuceného másla a dobře zabalíme. Pečeme na 200-220 stupňů v troubě do měkka. Podáváme s chlazeným krémem, sypané strouhaným perníkem a lehce přelité máslem.

Chlazený krém – cca 20 porcí

  • 300 ml vody

  • 200 g cukru krystal

  • 8 kuliček černého pepře (nadrcený v hmoždíři)

  • šťáva z ½ citronu (nebo z 1 malého citronu)

  • 600 g sýru Philadelphia

  • 200 g crème fraîche

  • mandlovice

Postup:

Vodu, cukr, pepř a citronovou šťávu přivedeme k varu, následně sporák vypneme a sirup necháme vychladnout. V míse promícháme sýry a přidáme vychlazenou přecezenou cukrovou vodu a mandlovici. Mísu uložíme do lednice a za občasného míchání necháme omáčku vychladnout.